Stress

Stress.

Sinds de zeventiger jaren is het aantal mensen, dat last heeft van stress, ernstig toegenomen.

Geen wonder als je bedenkt hoeveel sneller het leven is geworden met alle technologische ontwikkelingen en toegenomen informatie-stromen. Dit, terwijl sociale verbanden als familie en gemeenschappen juist zijn afgenomen. Tevens is het aantal echtscheidingen toegenomen. Ook een aantal zekerheden is afgenomen, doordat de meeste mensen meerdere keren van baan wisselen, de banen veeleisender zijn geworden, meer aan veranderingen onderhevig.

En ook kinderen hebben met deze snelheid te maken, naast meer toetsen in het onderwijs.

Ieder mens heeft in zijn leven te maken met lichtere en zwaardere tegenslagen. De een meer dan de ander. Hoe komt het nu dat de een makkelijker met tegenslagen kan omgaan dan de ander?

Geboorte, dood, huwelijk, relaties,echtscheiding, veranderingen, verhuizing, examens, presentaties, nieuwe baan, geldzorgen, ruzies, ziekte, vakanties et cetera. Al deze levensgebeurtenissen leveren in meerdere of mindere mate stress op.

Ook vakanties?  Ja, ook vakanties. Wist je dat het aantal ruzies en echtscheidingen na vakanties toeneemt ?

Uit onderzoek is gebleken dat met name gebeurtenissen waarbij je geen controle hebt kunnen leiden tot stress. Dit verklaart ook de stressklachten bij mantelzorgers van dementerende familieleden en bij ouderen die op hoge leeftijd naar een verzorgingstehuis verhuizen.

Mensen die gestrest zijn geven veelal aan dat zij gespannen zijn en eerder geïrriteerd of boos worden. Het gevoel hebben “er niets meer bij te kunnen hebben”. Zij voelen zich overvraagd.

Wat betekent stress precies voor jou?

Kort durende stress is het overlevingsmechanisme van het lichaam: de vecht-vlucht respons, waarbij alle energie wordt gecentraliseerd in het hart, de bloedvaten en de spieren. Ten koste van de spijsverteringsorganen. Kort durende stress kan een positief effect hebben op het immuunsysteem, waardoor je tijdelijk sterker kunt worden.

Langdurige stress daarentegen, kan leiden tot lage rugklachten, nekklachten, migraine, huidproblemen, geheugenverlies, maag- en darmproblemen, angststoornissen en fysieke ziekten etc.

Kun je je stressniveau verlagen?
Ja,  door ontspanning, gezonde voeding, voldoende beweging en goed slapen.

Vaak blijkt dat het aanleren van de volgende vaardigheden al veel verschil kan maken:

–          grenzen leren stellen,

–           leren op een vriendelijke manier nee te zeggen

–           minder eisen stellen aan wat je doet

–          ambivalentie toe te laten (niet alles hoeft in één keer goed te zijn; stap voor stap kan ook)

–          planning

–          pro-actief worden dat wil zeggen zelf bepalen hoe je je dag en vrije tijd indeelt en dan pas compromissen sluiten in plaats van anderen dat te laten bepalen.

–          Leren delegeren

Lukt dat niet realiseer je dan dat langdurige stress slecht is voor je gezondheid en ga met iemand praten. In 1-2  gesprekken kun je alweer op weg zijn naar een rijk en gezond leven. En dat gun je toch iedereen ? Waarom jezelf dan niet ?