De basis van een goede relatie

Zo jammer als twee geliefden te laat bij mij aankloppen, wanneer er bij een van beiden geen commitment meer aanwezig is.
Vergelijk het met een arts die je niet ook veel te laat bezoekt na eindeloos zelfmedicatie te hebben toegepast. Dus loopt een relatie niet goed en lukt het jullie zelf niet om de relatie te verbeteren, vraag dan advies.

De basis van een goede relatie wordt namelijk gevormd door twee bouwstenen :
vertrouwen en commitment.
vertrouwen houd in dat iemand doet wat hij of zij zegt en op basis daarvan vertrouwen geeft in de toekomst van de relatie.
Commitment betekent dat iemand bereid is zich in te zetten voor de relatie.
Dat betekent dat iemand in deze drukke tijd toch tijd vrijmaakt om samen door te brengen, dingen te doen die beiden leuk vinden (let op: niet even leuk). Tijd vrijmaken houdt automatisch in aandacht voor elkaar hebben, dus niet naast elkaar op je telefoon zitten.
Covey jr. maakt een vergelijking met een bankrekening. Elke keer wanneer je iets kleins of groots voor een ander doet, waarvan je weet dat de ander het waardeert, zoals bloemen kopen, iets voor een ander klaarleggen of klaarmaken, een compliment maken, dan is dat een storting op je gezamenlijke bankrekening. Wanneer je daarentegen iets ontvangt of een gunst van de ander vraagt is dat vergelijkbaar met het opnemen van geld van die bankrekening. Het is van belang dat die rekening enigszins in balans blijft.
LET OP: Wist je dat een negatieve opmerking veel zwaarder weegt dan een positieve?

Zorg daarom dat je duidelijke afspraken maakt in je relatie en die grenzen ten opzichte van jezelf en de ander bewaakt, zodat je betrouwbaar blijft. En ga bij jezelf na hoeveel commitment je hebt en doe daar bijtijds wat aan.

Verslechtert de relatie zoek dan tijdig hulp en niet pas als het commitment er al (lang) niet meer is.